Jul på Eugenie

21.12.2020

   Svenskarna på fregatten Eugenie fick tillbringa två jular borta från Sverige, 1851 och 1852. Tankar på familjen därhemma fanns där naturligtvis, men alla visste från början att världsomseglingen skulle ta 18 månader i anspråk och att både födelsedagar och påsk och jul skulle firas och högtidlighållas på ett annat sätt än vanligt. Frågan är om besättningen på Eugenie eller släkt och vänner hemma i Sverige var mest ledsna över detta tillstånd?

   Vid jultid 1851 befann man sig utanför Sydamerikas östkust. Efter seglatsen över Atlanten ankrade man i Rio de Janeiro den 10 december. På morgonen den 22 december lättade fregatten ankar och bogserades ut från Rios hamn. Man var på väg mot Montevideo och Buenos Aires, men julen närmade sig också med stormsteg.

Julaftonen kom att firas i 28-gradig värme och med seglen förankrade för att högtiden inte skulle störas av vinden. Man åt julgröt och därefter följde gudstjänst. Stora delar av besättningen fick därefter fritt resten av dagen för att fira julen på eget sätt. Julklappar utbyttes mellan i alla fall två personer ombord. Det var de båda släktingarna, kadett Anton Molander och läkare Ehrenfried Ekströmer, som gav varandra klappar denna jul. Men man kan anta att även andra ombord hade julklappar med sig som delades ut. På kvällen spelades stjärnan, som var endast ett av flera julskådespel som premiäruppfördes i full mundering på fregatten denna dag. Hur många som var med framgår inte, men några fick i alla fall vara Herodes och Josef och Maria. Sekundofficer Fries skriver glatt i sin dagbok om dessa julspel, som inte fick särskilt trevliga följder för några av skådespelarna. Vissa både åt och drack för mycket, och följande morgon hittades Josef, Maria, Herodes och flera andra skådespelare sovande i full utrustning på trossbotten.

   På juldagen åt officerare, kadetter och civila julmiddag i gunrummet tillsammans med chefen. De i middagen ingående rätterna var bland annat färsk inlagd lax, sköldpaddssoppa, rostad potatis, fårkotletter med ryska gröna ärter, plumpudding, jultårta och övriga desserter. Premiärlöjtnant Trägårdh hade inte mycket till övers för nöjen denna dag. Han höll heligt i tysthet för sig själv i sin hytt och tänkte på sina kära hemma i Sverige. Så här poetiskt avslutar han sin dagbok denna juldag- "här är så warmt här under solen; hemma är winter, men den nordiska kärleken känner ingen kyla!"

   Ett år senare vid jultid 1852 var man på väg bort från Kina. Två veckor hade tillbringats i Kanton, eller i framförallt Whampoa som var förstad och ankringsplats. Men nu var det dags att segla vidare, först tillbaka till Hongkong och sen vidare söderut mot Manila och Singapore. Klockan ett på julaftonsmorgon lättade fregatten ankar. På kvällen ankrade man åter för att fira julafton. Traditionella julspel ljöd åter över Eugenie när matroserna satte igång.

   Julgudtjänsterna sköttes av världsomseglingens skeppspräst, Samuel Benjamin Pontén. Han var smålänning från födseln, men kom efter världsomseglingen att hitta sin plats som kyrkoherde i Österåker nordöst om Stockholm. Under hela seglatsen förde han noggranna anteckningar om besättningens liv och leverne. Det handlade framförallt om anteckningar efter husförhör med båtsmän och marinsoldater. Deras kunskap om kristendom och Luthers lära skrevs tydligt ner. Vad Pontén också skrev ner var vem som tog nattvarden under långfredagen 1852 och 1853. Det kan ge en fingervisning om vilka som gick fram till Pontén och fick Herrens kropp och blod även vid jultid. De allra flesta av båtsmännen och marinsoldaterna tog nattvarden, men däremot ingen av de civila och ingen av kadetterna och officerarna, förutom chefen ombord. Virgin tog nattvarden under både påsken 1852 och 1853.

   När det nya året 1853 trädde in var Eugenie mitt inne i en kraftig storm i Kinesiska sjön. Ankomsten till Manila fördröjdes i flera dagar, och först den 5 januari 1853 kunde fregatten gå till ankar i Manila. Nu var det alltså 1853. Om ett halvår skulle man vara tillbaka i Europa och Sverige. Planen var att segla in i svensk hamn runt midsommartid. Kanske fick man fira midsommar hemma detta år?

Med detta blogginlägg vill jag önska alla läsare en God Jul och ett Gott Nytt 2021!

Ulf